Afzien overwaarde woning in ruil lagere partneralimentatie heeft fiscale gevolgen.

Uitspraak Hof Den Haag is bekrachtigd door de Hoge Raad. Wat was de situatie?

Man en vrouw, laat ik ze Peter en Melanie noemen, waren getrouwd in gemeenschap van goederen. In 2010 besluiten ze te gaan scheiden. Peter en Melanie hebben in het echtscheidingsconvenant afgesproken dat de echtelijke woning wordt verkocht. Tot aan verkoop van de woning betaalt Peter € 1.900,- partneralimentatie per maand aan Melanie. Dit bedrag wordt na verkoop van de woning verlaagd tot € 600,- per maand. De verlaging van de alimentatie hing niet samen met een verslechterde inkomenspositie van Peter. Ook hebben Peter en Melanie in het convenant vastgelegd dat de gehele overwaarde van de woning aan Melanie toekomt. De woning is verkocht met een overwaarde van € 60.000,-.

De belastingdienst heeft Melanie een naheffingsaanslag opgelegd, omdat het afzien van Peter van de overwaarde van de woning, moet worden aangemerkt als afkoop van partneralimentatie. Melanie had het bedrag van € 30.000,- moeten opgeven als ontvangen partneralimentatie. Peter kan het bedrag van € 30.000,- in aftrek nemen als betaalde partneralimentatie.

Melanie heeft bezwaar aangetekend tegen de naheffingsaanslag. Dit bezwaar heeft de belastingdienst afgewezen. De rechtbank, het Hof en de Hoge Raad heeft de belastingdienst in het gelijk gesteld.

Melanie dacht € 30.000 extra te ontvangen uit de overwaarde, maar dat pakte behoorlijk anders uit. Ze moest een aanzienlijk bedrag aan inkomstenbelasting en inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet betalen.

Kortom: laat u goed adviseren. Voor vragen over scheiding, kunt u vrijblijvend een afspraak maken met Esther Busch.